Friday, March 12, 2010

fortætning, byform og typologi






Denne matrisen viser valg av bygningstyper i Nuuk, bydelenes fotavtrykk, byvekst og befolkningsvekst fra 1920 frem til i dag. Selvstyret har uttalt at "alt" før 1980 skal skiftes ut. To tiår skal utraderes.

Fra tenketankenes rom
En av de kvinnelige arkitektene i tenketanken med arkitektene i februar sa at vi kunne vel lage noe annerledes, gjerne skrått. Ellers var det få kommentarer i denne tenketanken om Nuuks arkitektoniske prosjekt, da sett som typevalg. En åpen kritisk ramme er vel ikke satt opp enda. Vi kan lage en slik ramme ved å lansere nogle nye modeller – men hvor får vi disse fra?
Her framstår jo Kulturhuset som "det alle elsker", og det er jo synd at SHL ikke har forsket mer i dette forventningsrommet de var med på å skape.
En matrise over Nuuks eksempler
Da D&U først kom til Grønland stilte vi spørsmålet om hva er det vakreste du har vært med på å bygge her, hva er det vakreste sted i Nuuk osv. Hensikten var todelt: det å faktisk være oppmerksom på skjønnheten i det man ser og det man lager, og det å utforske en ny mulig skjønnhet.
Den Grønlandske bolig
Helena har laget denne utviklingslinjen av den grønlandske boform manifistert i Nuuk. Og det finnes også andre byer en i Grønland som kan tre inn i en slik udforskning.

No comments:

Post a Comment